Dr Dušica Stefanović


Oštećenje nerava

Lecenje lezija perifernih nerava i neuralgije
 
Najcesce oboljenje n.facijalisa je Bellova paraliza.
 
Simptomi nastaju akutno - obrva je spustena i osoba ne moze da nabere celo. Oko je otvoreno, suzi,donji kapak visi i pri pokusaju da se zatvori - jabucica krene prema gore i upolje. Usna je spustena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja izmedju obraza i desni. Za pacijenta ovo stanje predstavlja i estetski i socijalni problem.
 
Terapija podrazumeva primenu 
-FIZIKALNE terapije-galvanizacija,tačkasta elektrostimulacija mišića,UZ,
-Laser AP ili akupunktura iglicama u vidu stimulacije za paralisane misice lica.
-lagana biostimulativna masaža zahvaćene muskulature lica
-vežbe za  mimicnu muskulaturu ispred ogledala
 
Neuralgija n.trigeminusa
Neuralgija trigeminusa se manifestuje sa pojavom iznenadnih, ostrih bolova u licu. Bol je vrlo jak,  kao udar nozem ili ekeltricnom strujom i najcesce se javlja u predelu gornje vilice. Karakteristicna je pojava grca misica lica zbog bolova ("tic douloureux"). Nekada se istovremeno javlja crvenilo lica, vlazenje oka i sekret iz nosa.
Fizikalna terapija podrazumeva primenu analgetskih elektroter.procedura(TENS,DD,Laser)
Akupunktura je jedna od uspešnih metoda lečenja
 
 
 
Uzroci lezija perifernih nerava su :
 
- kompresija:spondiloza-osteofiti,protruzija diska,spazam mišića,tumori
 -upalni procesi(tuberkulozni spondilitis)
 -trauma
 
Plexus cervicalis (C1-C4)
Plexus brachialis (C5-T1)
Ostecenja plexusa brachialisa(C5-C6) su najcesce izazvana porodjajnom traumom. Karakteristicni znak je, da ruka visi sa sakom okrenutom unazad.
Nervus axilaris - bolesnik nije u stanju da podigne ruku do horizontalnog polozaja
Nervus musculocutaneus - pacijent ne moze da savije i okrene podlakticu
Nervus medianus - ostecenje ovog nerva daje karakteristican znak " Pripovedacki prsti"
Nervus ulnaris - dolazi do deformacije sake i dobija izgled "kandzaste sake"
Nervus radijalis - lezija ovog zivaca nije retka i lako se prepoznaje jer se ispoljava "visecom sakom".
Plexus lumbalis (L3 - L5)
Ostecenje n.femoralisa se najcesce desavaju kod prolapsa intervertebralnog diskusa. Dolazi do gubitka snage misica prednje strane butine. Hod po neravnom terenu uz stepenice ili ustajanje sa stolice su veoma otezani. 
 
Plexus sacralis (L4-L5, S1 - S3)
Nervus ichiadicus - lezije pojedinih korenova u sastavu isijadicnog zivca sa bolovima duz noge, uglavnom su izazvane degenerativnim promenama na kicmenom stubu (isijas). Bolovi najpre pocinju u limbalnom delu kicme, obicno posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predelu i siri se ka zglobu kuka, niz nadkolenicu i list sve do prstiju. Bolovi se pojacavaju sa pokretima i naprezanjem (kasalj, kijanje, smeh)te bolesnik zuzima "antalgicni" polozaj(polozaj gde su bolovi najmanji).
Paraliza nervusa peroneusa daje poznati simptom "visece stopalo". Bolesnik nije u stanju da podize stopalo, visoko dize nogu da ne bi pri hodu zapeo o tle, a pri spustanju stopala prvo prsti dodiruju podlogu( petlov hod).
 
Terapija :
Primenu elektroterapije (struje) zbog otklanjanja bola, poboljšanja cirkulacije krvi, nervne sprovodljivosti,  kao i stimulacije oslabljenog misica (IFS, TENS, GALVAN, EKSPONENCIJALNE STRUJE, DD)
Primena ultrazvucne terapije, koja ima efekat mikromasaze na nivou celija, i koja se može primeniti kao kontinuirana sa termičkim efektom ili kao impulsna kada je taj efekat nepoželjan.
Primena laseroterapije po bolnim tackama ili akupunkturno.
Primena kineziterapije. Ciljane vezbe za bolne segmene pogotovo za ledjnu i karlicnu muskulaturu. Edukacija pacijenata za primenu vezbi u kucnim i kancelarijskim uslovima. Edukacija o zastitinim polozajima prilikom ustajanja iz krevta, dizanja tereta i niz drugih ergonomskih saveta.
Primena  miofascijalnog oslobadjanja(MFR)
Hiropraktike
 
 

Sva prava zadržana © 2014. Dr Dušica Stefanović